"Without music, life would be a mistake." - Nietzsche

2010. március 7., vasárnap

A hónap jazzere: Adam Nussbaum



Adam Nussbaum 1955. November 29-én született az USA-beli Norwalk-ban. 12 éves korában kezdett el dobolni, majd 20 évesen New York-ba költözött, ahol többek között Sonny Rollins-szal is játszott. 1978-ban John Scofield zenekarához csatlakozott és részt vett élete első turnéján Európában. Ezek után Steve Swallow, Randy/Michael Brecker, Stan Getz, Gary Burton, Joe Henderson, Bob Mintzer, Carla Bley, Toots Thielemans és még sokan mások fémjelezték további és jelenlegi karrierjét. Oktatóként is igen jelentős munkát végez a State University of New York segéd-professzoraként.

Nussbaum játéka rendkívül könnyen felismerhető. Hihetetlen gazdag dinamikailag és stílusának két legplasztikusabb jelzője az "előrehaladós" és "kifejlődős" lennének, már ha léteznének ilyenek.
"Előrehaladós", mert ő az a dobos, akinél a zenekar jobban teszi, ha felköti a gatyót, hiszen ilyen dinamikus intenzitást ritkán hallhatnak. Nincs megállás, sietni kell ám utána!
"Kifejlődős", mert szólói az eleinte néhány hangtól a hihetetlen gazdagságig épülnek fel néhány perc leforgása alatt. Sokan alulbecsült zenésznek tartják, ez egyébként abból adódhat, hogy Nussbaum nem alkalmaz manager-t, segédeket vagy titkárokat, minden telefonra és email-re kizárólag ő maga vagy felesége válaszol.

Idén június 5-én élőben is élvezhetjük Nussbaum játékát, hiszen tagja Gwylim Simcock quartet-jének. Ezt a koncertet egyébiránt mindenképp csak ajánlani tudom, mert a 29 éves, furcsa nevű (valószínűleg wales-i eredetű) Gwylim nagyon egyedi hangot hozott az európai jazz-be, véleményem szerint, tanárának John Taylor-nak szinte minden szempontból gazdagított változata.