"Without music, life would be a mistake." - Nietzsche

2010. május 1., szombat

Fültanú - Zene és PC?


Az audió CD-ket már sokan az 1990-es évek közepén temetni kezdték, majd némi stagnálás után, így a 2000-es évek elején számos kiadó rekordokat döntöget az eladások terén.

Biztosan hallottatok már a számítógép alapú zenelejátszásról. Természetesen ez alatt nem az MP3-as, Creative-os szörnyűségeket értem, hanem a kimondottan zenelejátszásra tervezett célhardvereket. Ezt kívánja szolgálni a HDTracks is, ami egy kizárólag kitűnő minőségű, nagyfelbontású komplett albumokat tartalmazó honlap. Viszonylag alacsony áron juthatunk hozzá a legtöbbször 96kHz/24bit-es felvételekhez: kb. egy átlagos audió CD árán. Ha azonban azt is hozzátesszük, hogy ez nem CD minőség, hanem annál sokkal jobb, akkor valóban megéri.

Az első nagy kérdés, hogy hol és hogyan játsszuk le a felvételeket, amik rendszerint WAV/FLAC formátumú tömörítetlen vagy veszteséges tömörítést nem tartalmazó formátumban juthatnak el hozzánk. Manapság számos megoldás áll a rendelkezésünkre: belső vagy külső hangkártyák segítségével  (EMU, M-Audio, Apogee, Yamaha, ESI Maya, stb.), USB to SPDIF konverterekkel/DAC-okkal (Hagerman, Promitheus, Carat, Kingrex, stb.). A különböző esetlegesen fellépő anomáliákról számos más weboldal hosszasan írogat, mint pl. jitter, glitch, a PC hangtalanítása, ezügyben érdemes tájékozódni különféle fórumokon, blogokon.

A második probléma a zenei alapanyag fizikai hiányában rejlik. Ha rászokunk a file-os zenélésre, nincs többé CD tok nyitogatás, könyvecske olvasgatás, lemez behelyezés, visszasétálás a zenehallgató pozícióba és ami talán a legfontosabb: a pénzünkért nem kapunk semmilyen, a valóságban is kézzel fogható, tárgyat. Ha ez persze nem zavar bennünket, akkor már csak egy akadálya lehet a "virtuális" zenelejátszásnak. Ez nem más, mint a mai merevlemezek megbízhatatlansága! Természetesen merevlemez és merevlemez között is van minőségi különbség és bármikor készíthetünk biztonsági másolatokat gyűjteményünkről, de a hangtalan működés és az anyagi ráfordítás kérdése ez esetben egyre erőteljesebben felmerül.

Sokan arról számolnak be, hogy elképesztő minőségű audió-PC-ket lehet összerakni viszonylag kevés pénzért, de őszintén szólva én még nem hallottam ilyet, ami persze a világon semmit sem jelent. Mindenesetre az biztos, hogy hamarosan óriási fejlődésnek fog indulni a dolog, de én addig is a jól bevált polikarbonát korongnál maradok.

A témával kapcsolatos linkek:

Számítógép alapú zenehallgatás: http://www.avx.hu/forum/index.php?showtopic=8213&st=3580

http://forum.hifipiac.hu/d-i-y-avagy-csinald-magad/pc-s-hangforras/

http://forums.audioreview.com/showthread.php?t=9829

USB-s DAC-ok: http://forum.hwsw.hu/topic/139864-usb-bemenetu-high-end-dac-ok/