"Without music, life would be a mistake." - Nietzsche

2010. július 3., szombat

CD ajánló - Hancock; Metheny

Herbie Hancock: The Imagine Project (2010)

Az örök megújúlásra képes Herbie Hancock egy újabb fél jazz fél pop/rock albumot produkált. Ez a lemez a Possibilities című korábbi alkotásra alapozva ismét világhírű zenészeket vonultat fel: P!nk, Seal, Dave Matthews, Vinnie Colaiuta, Jeff Beck, Oumou Sangare, Alex Acuna, Marcus Miller, Manu Katche, Wayne Shorter, Tal Wilkenfeld, Chaka Khan, Anoushka Shankar és még hosszasan sorolhatnám.

Húzós groove-ok, érzelmes átvezetések, kitűnő hangminőség és érdekes 21. századi megoldások jellemzik ezt a lemezt. Biztosan sokáig fognak még róla beszélni, ezért különösebb elemzésekbe most még nem is bocsátkoznék.



---

Pat Metheny: Orchestrion (2010)

Metheny egy rendkívül érdekes projekttel állt elő. Mindenféle mechanikus és elektromos hangszerrel és nem csak hangszerrel, hanem olyan dolgokkal, amik valamiféle hangot adnak (aki régen játszott az Incredible Machine nevű játékkal, talán érti miről beszélek) együtt játszik egy lemezen. A szerkezeteket ő maga programozta be, vagy variálta össze a gitárjával és egy így elképesztő őrület jött létre. Nézzétek meg a videót!