"Without music, life would be a mistake." - Nietzsche

2010. július 30., péntek

Koncert-beszámoló - Chick Corea Freedom Band Veszprémfest 2010.07.29.

Tegnap a 7. Veszprémi Ünnepi Játékok nyitókoncertjén a Chick Corea Freedom Band játszott. A rossz időre való tekintettel az eseményt a szokásostól eltérően nem a Vár udvarán tartották meg, hanem az MKB Veszprém Arénában. 

Előzenekarként a veszprémi születésű Rozsnyói Péter által vezetett trió lépett fel. Rozsnyói zongorajátéka kísértetiesen hasonlít Esbjörn Svensson-éra; a magyar jazz zongoristák között emiatt mindenképpen egyedülálló. A bőgőn Orbán György játszott, dobokon pedig Mohay András. Összeségében kellemes bevezetője volt a 21.15-kor kezdődő sztárkoncertnek.

Ekkor jelent meg a színpadon a kvartett! Fenomenális erővel indult el az első szám: az addig a nézőtéren járkáló és beszélgető emberek hirtelen teljes csendbe burkolóztak. 

A Chick Corea kvartett főként az egykori Acoustic Band számait játszotta némi jazz standard kiegészítéssel. Corea a szokásos vidámságával és nyugalmával ült le a Yamaha CFIII-as (egyébként ez a példány egy osztrák cégtől kölcsönzött model volt) zongorájához és máris elindult a zene. A 85 éves Roy Haynes járásán és testtártásán kívül semmi sem utalt életkorára. Elképesztő dinamikával, a koncert közepén gyakorlatilag teljesen "megvadulva" zenélt: jó volt az élő legendát látni! Kenny Garrett alt szaxofonjátéka talán a legjellegzetesebb a ma élő altosok között: ha akarja finom levegős, de tud avantgard és agresszív is lenni. A bőgős Christian McBride jelentette számomra a legkellemesebb megelepetést! Őszintén szólva eddig igazán átütő erejű lemezt vagy fellépést nem hallottam tőle (valahogy a mesteri jazz bőgősökből el voltunk kényeztetve az elmúlt 50 évben), de amit tegnap este mutatott az elképesztő volt! Letisztult, techinkailag tökéletesedett, megnyugodott a játéka! Ezentúl mindenképpen számíthatunk rá a legnagyobb nevek mellett!

Egy igazán kellemes este volt a tegnapi, Corea bebizonyította, hogy az öröm és az együttzenélés a legfontosabb a jazz-ben!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése