"Without music, life would be a mistake." - Nietzsche

2010. augusztus 15., vasárnap

40 éves az ECM lemezkiadó

Manfred Eicher - az ECM atyja

Az asztalán egy John Cheever regény és egy Wallace Stevens verseskötet, a falon pedig egy kép az egyik barátjával Jean-Luc Godard-al. A parafa tábláján kismillió cetli kitűzve az idei ECM-es produkciós tervekről: Keith Jarrett, Jan Garbarek, Arvo Part, Gidon Kremer és a többiek. A 40 éve működő ECM lemezkiadó spirituális atyja, Manfred Eicher, talán a szokásos menedzseri képességei hiányának köszönheti a még ma is tündöklő vállalat népszerűségét egy ismerten széthullás után álló kiadói piacon.

Az ECM logó bizonyos introspektív és meditatív jelleget kölcsönöz a lemezeknek, immáron több, mint 1000 darabnak. A kivitelt szándékos kifinomultság jellemzi, mind fizikailag és mind akusztikailag. Időnként sokakban felháborodást keltett azzal, hogy a jazz-t pont vitalitásától szabadítja meg ezzel az észak-európai hozzáállással. De a siker töretlennek tűnik: a cég jobban teljesít, mint valaha!

Nem minden ECM lemeznek sikerült klasszikussá válnia, de Keith Jarrett The Köln Concert-je, Arvo Part Tabula Rasa-ja, Jan Garbarek Officium-ja és Tomasz Stanko Litania-ja rekord eladásokat produkált. Eicher azt mondja nincsenek már Miles Davis-ek és Coltrane-ek manapság; "ehelyett lassú változás van folyamatban, sok elektronikával, új hanggal és kombinációkkal, talán ezekből majd kijön valami."

Saját magát színházi-, vagy filmrendezőhöz hasonlítja, aki a nagy öregeket képes összehozni a fiatal tehetségekkel: "a legfontosabb dolog számomra a bizalmon alapuló kapcsolat." Számos nagy név ezt bizonyítja, például Jarrett: úgy tűnik már-már örök szerződést köthetett az ECM-mel.

"A siker nekem a lemezek minőségében és visszajelzéseiben rejlik. Ilyen szempontból nem érdekelnek az eladási mutatók. Ha a média érdeklődést mutat és emberek személyesen írnak nekem Indonéziából vagy Vietnámból, na azt nevezem én mércének!"

Soha nem érezte a 70-es évek óta zajló lemezkiadói válságot. Sok ember, állítása szerint, csak azért is képes egy-egy ECM lemezt megvásárolni, mert az ECM. "Még mindig az eredeti elképzelésemet követem a lemezkiadás során: olyanokat adok ki, amik nekem tetszenek. Ez így volt eddig is és így lesz ezután is!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése